Η Ελένη Στούμπη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μοριακή και Κυτταρική Βιολογία, στο Quinnipiac University των ΗΠΑ, όπου βραβεύτηκε με τον τίτλο Academic Excellence of Molecular and Cell Biology. Παράλληλα, πραγματοποίησε τη διπλωματική της Εργασία στην Ιατρική σχολή του Yale University των ΗΠΑ, με θέμα ”Επίδραση διαφόρων τμημάτων της Θρομβοσπονδίνης 2 στην αγγειογένεση και τη συμπεριφορά ενδοθηλιακών κυττάρων᾽.
Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών της σπουδών, συνέχισε να δουλεύει στην Ιατρική σχολή του Yale University, στην ερευνητική ομάδα του Larynx Laboratory, μελετώντας την επίδραση της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης στην καρκινογένεση.
Στη συνέχεια, εργάστηκε δίπλα στον Dr. Jonnathan Rothberg (γνωστός για τις πρωτοπόρες εφευρέσεις του στην τεχνολογία αλληλούχισης του DNA, Next-Generation sequencing). Εκεί, μαζί με το υπόλοιπο ερευνητικό προσωπικό του The Rotheberg Institute for Childhood Diseases, πραγματοποίησε την αλληλούχιση DNA καρκινικών και φυσιολογικών κυττάρων από ασθενείς με καρκίνο (νευροενδοκρινής όγκος παγκρέατος, πλακώδες καρκίνωμα πνεύμονα, μελάνωμα) με σκοπό τον προσδιορισμό των μεταλλάξεων που οδηγούν στη δημιουργία του.
Στο μικροβιολογικό εργαστήριο της Ιατρού Βανέσας Μηλιώνη, είναι υπεύθυνη του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογεννετικής όπου πραγματοποιείται εργαστηριακή διερεύνηση κληρονομικών νοσημάτων καθώς επίσης και μοριακή διάγνωση ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων. Επιπλέον, διεξάγει τον έλεγχο ανδρικής υπογονιμότητας με τη βασική εξέταση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα) καθώς επίσης και με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως για παράδειγμα ο κατακερματισμός DNA σπέρματος.