Ειδικού σπερματικού ελέγχου

Οι εργαστηριακές εξετάσεις του σπέρματος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Yγείας αναλύονται σε τρεις κατηγορίες

 1. Βασικές αναλύσεις
 • Σπερμοδιάγραμμα
 • Αντισπερματικά αντισώματα
 1. Επιπρόσθετες αναλύσεις
 • Βιοχημικός έλεγχος σπερματικού υγρού
 • Καλλιέργεια σπέρματος
 • Δοκιμασία ζωτικότητας σπερματοζωαρίων
 1. Ερευνητικές αναλύσεις
 • Ακροσωμιακή αντίδραση
 • Έλεγχος δυνατότητας σύνδεσης των σπερματοζωαρίων με τη διαφανή ζώνη του ωαρίου
 • Προσδιορισμός των ελεύθερων ριζών στο σπερματικό υγρό

 

Στο ιατρείο μας εκτελούνται

 • Ανάλυση σπέρματος
 • Σπερμοδιάγραμμα
 • Εκτίμηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων
 • Αξιολόγηση της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων
 • Αξιολόγηση της ζωτικότητας των σπερματοζωαρίων

 

Η μακροσκοπική και μικροσκοπική χειροκίνητη εξέταση του δείγματος αποτελεί επί του παρόντος τη μέθοδο αναφοράς για την εκτέλεση του σπερμοδιαγράμματος στα περισσότερα εργαστήρια. Αυτή η ανάλυση υστερεί λόγω της υψηλής απόκλισης εντός και μεταξύ εργαστηρίων καθώς επίσης και από έλλειψη ακρίβειας.

Ο αναλυτής SQA V-Gold του οίκου MES, που στελεχώνει το τμήμα του ειδικού σπερματικού ελέγχου του εργαστηρίου μας, ενσωματώνει ηλεκτροπτική τεχνολογία, χρήση αλγορίθμων υπολογιστών και οπτικής μικροσκοπίας για την αυτόματη ανάλυση δείγματος σπέρματος παρέχοντας υψηλή αξιοπιστία και ευαισθησία.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μας παρέχει πληροφορίες για τον αριθμό, τη μορφολογία, την κινητικότητα και 13 επιπλέον παραμέτρων που αφορούν στην ανάλυση του δείγματος.

 

 • Καλλιέργεια σπέρματος

 

 • Κατακερματισμός DNA σπέρματος

 

Κατακερματισμός DNA σπέρματος

Περιγραφή

Η μέτρηση του κατακερματισμού του σπερματικού DNA χρησιμοποιείται στη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας ατόμων με φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα καθώς και στον έλεγχο επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρόωρων τοκετών και αποβολών.

Η γενετική ακεραιότητα του σπερματοζωαρίου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Το υψηλό επίπεδο κατακερματισμού του DNA στα κύτταρα του σπέρματος μπορεί να αποτελέσει αιτία ανδρικής υπογονιμότητας που οι συμβατικές εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο σπερμοδιάγραμμα- συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, ανάλυση κινητικότητας, εκτίμηση μορφολογίας- δεν μπορούν να ανιχνεύσουν. Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το υψηλό επίπεδο κατακερματισμού του σπερματικού DNA μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Πλεονεκτήματα της εξέτασης

Η εξέταση παρέχει μία αξιόπιστη ανάλυση της ακεραιότητας του DNA του σπέρματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ανδρών που διατρέχουν κίνδυνο να μην ξεκινήσει και να μην εξελιχθεί σωστά μία εγκυμοσύνη. Τα αποτελέσματα της εξέτασης της ακεραιότητας του DNA των σπερματοζωαρίων βοηθούν στην κλινική διάγνωση, στην αντιμετώπιση και θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

 

Για όλες τις εξετάσεις που αφορούν στο σπέρμα απαιτείται ραντεβού

Η συλλογή του δείγματος μπορεί να γίνει στο σπίτι σας η στο εργαστήριο. Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την προετοιμασία και διαδικασία συλλογής του δείγματος παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Η γιατρός ή η βιολόγος του εργαστηρίου μας θα σας ενημερώσουν σχετικά με οποιαδήποτε απορία σας

 

Στόχος του τμήματος ειδικού σπερματικού ελέγχου εργαστηρίου μας είναι η αξιοπιστία, η εγκυρότητα, η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εξεταζόμενων και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς μας. Πριν την επίσκεψή σας στο μικροβιολογικό εργαστήριο Βανέσα Μηλιώνη έχετε σίγουρα πολλές ερωτήσεις κάποιες από αυτές απαντώνται στην ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις»Για οποιαδήποτε άλλη απορία μη διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 24310 79992 τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίαςΗ ιατρός Βανέσα Μηλιώνη και η βιολόγος του εργαστηρίου μας Ελένη Στούμπη, Msc είναι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.