Συχνές ερωτήσεις

Πόσες ώρες πριν την αιμοληψία πρέπει να είμαι νηστικός;

Η λήψη τροφής επηρεάζει αρκετά συστατικά του αίματος για αυτό καλό θα είναι ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός 10 έως 12 ώρες πριν την αιμοληψία αποφύγετε λιπαρά γεύματα ένα εικοσιτετράωρο πριν. Επισκεφτείτε την ενότητα προετοιμασία για εξετάσεις για περισσότερες πληροφορίες ειδικά για κάθε εξέταση.

 

Μπορώ να πιω νερό πριν την αιμοληψία;

Η απάντηση είναι ναι το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν την αιμοληψία;

Φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, τα διουρητικά ή τα σαλικυλικά παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης και καλό είναι να αποφεύγονται πριν την αιμοληψία. Όπως αναφέρεται στην ενότητα προετοιμασία για εξετάσεις, σε περίπτωση ελέγχου θυρεοειδικής λειτουργίας αποφύγετε να πάρετε τα χάπια σας για το θυροειδή πριν την αιμοληψία, εκτός αν ο ενδοκρινολόγος σας έχει συστήσει διαφορετικά. Αν παίρνετε σίδηρο, θα πρέπει να τον διακόψετε 3 ημέρες πριν την εξέταση. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πάντα το θεράποντα ιατρό σας.

 

Το κάπνισμα επηρεάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων;

Είναι προτιμότερο να αποφύγετε το κάπνισμα πριν την αιμοληψία. Ενδεικτικά η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 min, ενώ η γλυκόζη σε 10 min και η αύξηση της διαρκεί 1 ώρα. Σε χρόνιους καπνιστές παρατηρείται αύξηση των ερυθροκυττάρων (RBC), την αιμοσφαιρίνης (Hb), του αιματοκρίτη (Hct), του MCV και της MCH. Τα λευκοκύτταρα συχνά αυξάνονται έως και 35% ενώ αύξηση παρατηρείται και σε όλους τους υποπληθυσμούς, εκτός από τα ηωσινόφιλα που είναι ελαττωμένα.

 

Η έμμηνος ρύση επηρεάζει τις εξετάσεις μου;

Λίγες μέρες πριν και κατά την έμμηνο ρύση τα επίπεδα του Fe στο αίμα πέφτουν. Επίσης η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία.

 

Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος το απόγευμα;

Εξαρτάται από την εξέταση αίματος που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Εάν πρόκειται για γενικό check-up προτιμητέα είναι η πρωινή αιμοληψία (μετά από 8ωρη νηστεία). Για μέτρηση Fe επίσης προτιμάται η πρωινή αιμοληψία -τα επίπεδα του σιδήρου στον όρο πέφτουν κατά 30% έως 50% τις απογευματινές ώρες-. Για τον έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

Την τελευταία φορά που μου πήραν αίμα το χέρι μου μαύρισε στο σημείο της αιμοληψίας. Γιατί;

Αυτό συμβαίνει γιατί άργησε να δημιουργηθεί ο θρόμβος που θα κλείσει το σημείο εξόδου του αίματος. Μόλις η βελόνα βγει, πιέστε με το βαμβάκι δυνατά για 1 έως 2 λεπτά και για 1 λεπτό ακόμη με το χανζαπλάστ. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος για τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά.

 

Τι πρέπει να κάνω πριν την αιμοληψία;

-Πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες φοβούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

-Συνιστάται 10 ώρες νηστεία πριν την αιμοληψία.

-Μπορείτε να πιείτε νερό πριν την αιμοληψία. Οι φλέβες σας θα ψηλαφώνται καλύτερα και ταυτόχρονα δε θα ζαλίζεστε.

-Ενημερώστε τη μικροβιολόγο σας για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε ή κάποια πάθηση.

 

Έχω “λεπτές” φλέβες και δεν μου βρίσκουν φλέβα.

Σας προτείνουμε 1-2 μέρες πριν την αιμοληψία να πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια/ ημέρα) και γενικά προσπαθείτε όσο μπορείτε να γυμνάζετε τα χέρια σας. Το έμπειρο προσωπικό του εργαστηρίου μας και το προηγμένης τεχνολογίας σύστημα ανίχνευσης φλεβών που διαθέτουμε σας υπόσχονται να αλλάξετε την άποψη που έχετε για την αιμοληψία.

 

Από ποια ηλικία είναι καλό να κάνω εξετάσεις αίματος;

Δεν υπάρχει όριο έναρξης. Συνήθως ο παιδίατρος συστήνει να γίνεται ένα check-up το πρώτο ή το δεύτερο έτος της ζωής.

 

Πώς πρέπει να συλλέγω τα ούρα 24ωρου;

Ούρα 24ωρου ή μικρότερου χρόνου π.χ. 12ωρου χρειάζονται σε περιπτώσεις που γίνονται ποσοτικοί προσδιορισμοί ορισμένων ουσιών για διαγνωστικούς σκοπούς ή για την παρακολούθηση κάποιας λειτουργίας (π.χ. μέτρηση ποσού λευκώματος 24ωρου, ηλεκτρολυτών, ορμονών)

Ο εξεταζόμενος ουρεί το πρωί στις 8 π.μ. -πριν από το πρόγευμά του- αδειάζοντας καλά την κύστη του, και τα ούρα αυτά απορρίπτονται. Από εκεί και μετά συλλέγονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ούρησης. Το δοχείο συλλογής διατηρείται στο ψυγείο. Σε περίπτωση νυκτουρίας συλλέγονται και αυτά τα ούρα με σχολαστικότητα. Την επόμενη μέρα το πρωί στις 8 π.μ. ακριβώς ο εξεταζόμενος ουρεί ξανά, φροντίζοντας να αδειάσει καλά η κύστη του. Αυτό είναι το τελευταίο δείγμα και με αυτό συμπληρώνεται το δείγμα ούρων 24ωρου. Η προμήθεια των δοχείων συλλογής γίνεται από το φαρμακείο. Τα ούρα 24ωρου είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια.